Zagrebačka burza je u srijedu predstavila svoju trgovinsku platformu Progress, a kako je kazala predsjednica njezine Uprave Ivana Gažić, njome je cilj stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

“Ovakve trgovinske platforme zamišljene su kao mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj”, istaknula je Gažić te dodala kako u Hrvatskoj treba sustavno raditi na razvijanju potencijala malih i srednjih kompanija.

Hrvatska mala i srednja poduzeća, kako je rečeno, iako čine većinu svih privatnih privrednih subjekata u zemlji te zapošljavaju najviše djelatnika i u samom su vrhu EU u stvaranju dodane vrijednosti, još nisu dostigla razinu prije krizne 2008. godine zbog značajno otežanog pristupa financiranju, uključujući pristup kapitalu i kreditnim instrumentima.

Poduzeća koja se nalaze u fazi intenzivnog rasta i razvoja imaju potrebu za financiranjem, a istovremeno ne raspolažu s dovoljno novčanih sredstava i imovine te su osobito osjetljiva jer ih kreditne institucije vrlo često odbijaju ili im nude kratkoročno kreditiranje uz nepovoljnije uvjete od onih za velike, zrele kompanije.

Stoga je Zagrebačka burza osmislila trgovinsku platformu Progress, kojoj je cilj na hrvatskom tržištu stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock