ZAGREB, 12. svibnja 2017. (Hina) – Franšiza je najbolji put za pokretanje posla, jer je jedan od najsigurnijih oblika poduzetničkog ulaganja, rečeno je u petak na predstavljanju Sajma franšiza, financijskih i konzultantskih usluga “FEC 2017.”, koji će se 7. i 8. lipnja održati u opatijskom hotelu Kvarner.

Opatijski sajam koji će se ove godine održati treći put, predstavljen je u zagrebačkoj podružnici Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Predstavnik Županijske komore Rijeka Perica Šolić istaknuo je da 92 posto franšiza u SAD-u posluje i nakon prve godine poslovanja.

Franšiza je najbolji put za početak posla, jedan je od najsigurnijih oblika poduzetničkog ulaganja kroz uhodani poslovni sustav, pa na tržištu uspijeva većina primatelja franšiza. Važno je i što franšiza u pravilu ne zahtijeva mnogo novca ni velika početna ulaganja”, rekao je Šolić.

Nositelj franšize, kazao je, poduzetnika vodi od početka posla, pomaže mu u svim segmentima – od kontinuirane poduke do marketinga. Novom poduzetniku uzimanje franšize olakšava i financiranje početnih ulaganja.

U Hrvatskoj posluje od 180 do 200 franšiza, od čega je 15 do 20 posto domaćih, rečeno je.

Na opatijskom sajmu koji će se održati 7. i 8. lipnja sudjelovat će 30 izlagača, od čega 16 nositelja franšiza, a ostatak čine druge institucije, no lista izlagača još nije zaključena.

Ulaz na sajam bit će slobodan, zemlja partner je Italija, a franšizeri će u prostorima hotela Kvarner moći predstaviti svoje proizvode.

Na sajmu će se predstaviti neki od najjačih ovdašnjih nositelja franšiza poput Eco Pointa, Surf’n’Friesa, te LG Laundry Loungea.

(Hina)