DUBROVNIK, 14. veljače 2017. (Hina) – Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik u utorak je odlučilo ponovno raskinuti predugovor s koncesionarom terminala u Gružu, tvrtkom Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI).

Odluka je uslijedila nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prije nekoliko tjedana djelomično usvojilo žalbu DICPI-ja zbog formalnih razloga.

Član Upravnog vijeća Marko Potrebica uvjeren je da odluka ovaj put neće biti srušena.

Imali smo dvije mogućnosti: pokrenuti upravni postupak koji bi trajao vjerojatno više od godinu dana ili donijeti novu odluku o raskidu predugovora. Mi smo donijeli novu odluku gdje smo konstatirali da je predugovor raskinut u 00:01 sati 15. srpnja, rekao je Potrebica.

Dodao je da je Vijeće u obrazloženju odluke otklonilo sve nejasnoće na koje je upozoravalo Ministarstvo u svom obrazloženju o poništavanju stare odluke.

Nova odluka po njegovim riječima štiti nacionalni i interes građana Dubrovnika i šalje jasnu poruku kako je dosadašnjem modelu gradnje terminala došao kraj.

Vlada je nedavno smijenila dio članova starog saziva Upravnog vijeće Lučke uprave Dubrovnik pa je tako krajem siječnja razriješen dotadašnji predsjednik Žarko Koboević te članovi Željan Matić, Jelka Musladin, Nina Perko i Nikola Beusan. Novim predsjednikom imenovan je Kristijan Pavić, a članovima Marko Potrebica, Jelka Musladin, Baldo Tomašević i Sven Jesenković. Osim njih u Upravnom vijeću su još direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed kao predstavnik koncesionara te Andro Vlahušić kao predstavnik Grada Dubrovnika.

Na svojoj posljednjoj sjednici stari saziv Upravnog vijeća donio je odluku o pokretanju upravnog spora protiv rješenja Ministarstva, no novi saziv današnjim postupkom od toga je odustao.

U novoj odluci se navodi kako se utvrđuje da do 14. srpnja 2016. godine u 23 sata i 59 minuta nije ugovoren konačni i usuglašeni tekst ugovora o koncesiji za putnički terminal Gruž, slijedom čega je predugovor ugovoru o koncesiji za terminal raskinut s danom 15. srpnja 2016. godine u nula sati i jednu minutu.

Današnjom odlukom obnovljena je odluka starog Upravnog vijeća koje je 20. srpnja predugovor o terminalu u Gružu raskinulo jer do 15. srpnja prošle godine nije usuglašen tekst glavnog ugovora, čime je aktivirana odredba koja predviđa raskidanje bez obveza ijednoj strani.

Rok za usuglašavanje teksta ugovora istekao je u travnju prošle godine, a nakon njegova prvog odobrenog produljenja, DICPI, čiji su osnivači turski Global Ports Holding i francuski Bouygues Batiment International, tražio je novu odgodu do 1. studenog koja nije odobrena.

Tadašnji i sadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je svojedobno kako je predugovor raskinut, među ostalim i zato što su iz DICPI-a tražili državne garancije za projekt terminala što je bilo potpuno u suprotnosti uvjetima natječaja o koncesiji.

(Hina)