U protekle dvije godine prirez je ukinulo 6, a smanjilo 19 gradova pa sad u Hrvatskoj bez prireza funkcioniraju 32 grada

Iako većina hrvatskih gradova i dalje ustraje na prirezu kao jednom od svojih stalnih i sigurnih proračunskih prihoda, posljednjih godina stvari se ipak mijenjaju i sve više je onih koji se odlučuju odreći dijela ili čitavog prihoda od prireza kako bi poslali pozitivnu poruku i rasteretili svoje građane i poduzetnike. Danas tako četvrtina gradova, njih 32, funkcionira bez ubiranja prireza od svojih građana. Najnižu stopu prireza u zemlji ima Grad Vis – 3%, najveći prirez plaćaju građani Zagreba – 18%, a najviše gradova, njih 34, drži se srednje stope od 10%, piše gradonačelnik.hr.

Od početka 2020. pa do siječnja 2022. prirez je tako u potpunosti ukinulo čak šest gradova – Bjelovar, Čakovec, Opatija, Pleternica, Sinj i Vodice, a stopu je snizilo njih 17.

Odrekli se prihoda i – povećali prihode!

Iako su se ukidanjem prireza odrekli stotina tisuća, pa čak i milijuna proračunskih kuna, dio ovih gradova se, uz želju za što većim rasterećenjem građana i poduzetnika, vodili i logikom da svako porezno rasterećenje naposlijetku i dugoročno – donosi veće prihode. O tome svjedoče i brojke iz naših proračunskih analiza a koje pokazuju kako barem polovica gradova s najvećim proračunskim prihodima nema prirez, kao i iskustva iz Svete Nedelje i Bjelovara kojima se upravo ukidanje prireza pokazalo kao jedna od najboljih odluka jer je rezultirala rastom broja investicija i značajnim povećanjem proračunskih prihoda.

Sveta Nedjelja: Izgubili 6, dobili 10,5 milijuna kuna

Otkako su 1. siječnja 2019. ukinuli prirez, u Svetoj Nedelji tako bilježe samo pozitivne trendove – od rasta doseljavanja i investicija do povećanih proračunskih prihoda.

‘Ukidanje prireza bio je jako dobar potez, postali smo još privlačniji i poželjniji za doseljavanje i poslovanje, ljudi smatraju da smo jedan od top gradova u zemlji, a mi se trudimo da tako i bude. U prvi mah smo izgubili 6 milijuna kuna prihoda od prireza ali smo, dijelom doduše i zbog porezne reforme ali i povećanja ostalih poreznih prihoda zbog povećanih investicija, zabilježili porast prihoda koji su premašili 10,5 milijuna kuna’, kaže gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay