ZAGREB, 3. svibnja 2016.  Rezultati istraživanja koje je proveo portal MojPosao pokazali su da gotovo 40 posto muškaraca živi s partnericom koja ima niža primanja, dok 30 posto žena zarađuje više od svojih partnera, 12 posto muškaraca ima partnerice koje trenutno ne zarađuju, a samo 4 posto žena imaju partnere koji su trenutno bez primanja.

Nadalje, partnerice koje trenutno ne zarađuju, ima 12 posto muškaraca, a samo 4 posto žena imaju partnere koji su trenutno bez primanja, pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo portal MojPosao.

Petina ispitanih živi s partnerom/icom koji imaju istu razinu primanja kao i oni.

Zanimljiv je podatak da da je čak 77 posto ispitanika izjavilo da im ne smeta niti bi im smetalo da partner/ica zarađuje više od njih, stojii u priopćenju portala MojPosao.

Većina ispitanika, 76 posto njih, odgovara da je svejedno tko zarađuje više, dok 14 posto smatra da bi i muškarac i žena trebali podjednako zarađivati.

Za 5 posto ispitanika nisu problematična viša primanja ako je riječ o privremenoj situaciji, dok 5 posto priznaje da ima problema s većom zaradom partnera/ice. Mišljenje o toj temi nema 14 posto ispitanika.

Oko 30 posto žena kaže kako bi im smetalo da im se partner odluči biti nezaposlen i posveti obitelji, dok isto navodi 14 posto muškaraca.

Čak 62 posto ispitanika zna iznos primanja svog partnera, 28 posto ih otprilike zna, a 11 posto ne zna. 

Muškarci su manje upućeni u visinu primanja partnerica – samo 8 posto žena ne zna visinu primanja partnera, dok isto ne zna 14 posto muškaraca, pokazalo je istraživanje.

Gotovo 40 posto muškaraca zaduženo je za veće financijske investicije, poput kupnje automobila ili kućanskih uređaja, a za isto je zaduženo 15 posto žena. Ipak, oko 60 posto ispitanika ima zajedničku blagajnu, kućni budžet, 22 posto dijeli troškove razmjerno primanjima, a 17 posto ispitanika dijeli troškove po pola.

Izvor: Portal MojPosao / HINA

muskarci i zene 2