Kad je riječ o prosječnim plaćama, u bruto iskazu one su za siječanj iznosile 1695 eura, a u usporedbama i na mjesečnoj i godišnjoj razini njihov je rast, kao i tijekom cijele prošle godine nešto veći nego kod neto plaća.

Podaci o rastu plaća jedan su od aduta kojima je Vlada počela mahati mnogo prije službene najave početka predizborne kampanje, posebice otkako njihov nominalni rast brzinom nadvisuje inflaciju.

“Počet ćemo s važnom objavom DZS-a, a radi se o novim podacima o prosječnoj plaći za siječanj”, rekao je premijer ističući kako računajući i najnovije brojke proizlazi da je od listopada 2016. tj. od početka prvog od dva mandata prosječna plaća narasla za 65 posto ili gotovo 500 eura.

No, valja reći da, primjerice, 20 posto najslabije plaćenih zaposlenih i dalje ima neto plaću manju od 800 eura. Isto tako, za deset posto onih s najnižim plaćama neto je na početku ove godine prosječno iznosio 728 eura, što jest stotinu eura više nego prije godinu dana, ali daleko od dovoljnog za podmirenja osnovnih troškova.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Image by RAEng_Publications from Pixabay