Hrvatska je lani imala najslabiju satnicu u eurozoni i nije joj pomoglo ni to što je imala četvrti najveći rast plaća po satu rada među zemljama koje su uvele euro. Nešto bolje je kad se stvari promatraju u cijeloj Europskoj uniji, pa je prosječna bruto satnica od 12,1 eura u Hrvatskoj po rastu od 8,7 posto u prošloj godini bila osma u Uniji, no i dalje je među četiri najmanje satnice.

Najniže satnice u cijeloj EU-u i dalje ima Bugarska, ali satnice u toj zemlji iz godine u godinu sve više napreduju i zajedno s rumunjskim grabe naprijed krupnim koracima. U posljednjem desetljeću bugarske su satnice porasle 141 posto, na 8,2 eura, a rumunjske 132 posto – na 9,5 eura.

NARASLI ZA 2,6 EURA U 10 GODINA

U proteklom desetljeću hrvatska je prosječna bruto satnica narasla za 2,6 eura, a njemačka je narasla za devet eura – na 39,5 eura, osam eura je porasla irska satnica, koja je prošle godine iznosila 37,9 eura, za 11 eura na 39 eura porasla je austrijska satnica…

Najveću satnicu od 50,7 eura zarađuju radnici u Luksemburgu, a jedan radnik u Hrvatskoj za malo više od četiri dana uspije zaraditi jednu dnevnicu radnika iz Luksemburga.

U radnom danu od osam sati radnik u Njemačkoj i Austriji zaradi kao tri hrvatska radnika, Danac u dan rada zaradi kao četiri radnika u Hrvatskoj, dok je slovenska dnevnica teška gotovo koliko dvije hrvatske dnevnice.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay