NEW YORK, 19. travnja 2017. (Hina/Reuters) – International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 18,16 milijardi dolara, što je 2,8 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i već 20. kvartal zaredom kako prihodi tog tehnološkog diva padaju.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, neto dobit IBM-a pala je u prvom ovogodišnjem kvartalu na 1,75 milijardi dolara, što je 13 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 300.000 zaposlenih u svijetu već je dulje vrijeme u tranziciji, pa joj prihodi padaju već 20 kvartala zaredom.

Već se dulje vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema ‘cloud’ i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra ‘strateškim imperativima’, a to su ‘cloud’ i mobilni computing, umjetna inteligencija, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju 12 posto na godišnjoj razini, na 7,8 milijardi dolara.

Stoga sada čine 42 posto ukupnih prihoda kompanije, dok su prije godinu dana činili 37 posto prihoda.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova, uslužnog i hardverskog segmenta, te 105 godina stare kompanije.

Zbog slabijih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, cijena dionice IBM-a pala je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za više od 4 posto.

“Mislim da je to posljedica većeg pada ukupnih prihoda nego što se očekivalo. Wall Street je u proteklih godinu dana dao IBM-u kredit da provede tranziciju. Mislim da u tome leže rizici, izvršenje mora biti snažno”, kaže Bill Kreher, analitičar u tvrtki Edward Jones.

(Hina)