ZAGREB, 5. rujna 2017. (Hina) – Obavljanjem poštanskih usluga u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ostvareno preko 392 milijuna kuna prihoda, što je oko 3 posto više u odnosu na prethodni kvartal i oko 6 posto više u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti  (HAKOM).

Porast prihoda, kako navode, potaknut je rastom broja prenesenih paketa čija se brojka u drugom tromjesečju popela na 4,6 milijuna, što je za 6 posto više nego u prethodnom tromjesečju te predstavlja najveći broj paketa ostvaren u jednom tromjesečju ikada na tržištu poštanskih usluga u Hrvatskoj.

Na ukupne rezultate svakako je utjecao i veći broj usluga s dodanom vrijednosti kojih je bilo 4 posto više nego u prethodnom tromjesečju, ističe se u izvješću HAKOM-a, objavljenom u ponedjeljak.

Napominju i kako se među uslugama s dodanom vrijednosti pojavljuju i usluge vezane uz e-trgovinu, što pokazuje određeni rast i ovog segmenta tržišta.

“Navedeni pokazatelji, kao i gospodarska kretanja u državi, daju optimizam za nastavak rasta, posebno u segmentu usluga povezanih s e-trgovinom i potencijal koji ima”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da poštanske usluge u Hrvatskoj pruža 22 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta vodeći davatelj s udjelom od oko 82 posto, koji se nije mijenjao.

Od ukupnog broja poštanskih usluga najveći dio se ostvaruje u unutarnjem promet dok se u međunarodnom prometu ostvaruje nešto više od 7 posto usluga.

(Hina)