Hrvatska tekstilna i odjevna industrija u 2018. godini ostvarila je najveće prihode u zadnjih 10 godina, raste i broj tekstilnih tvrtki te se povećava zaposlenost, istaknuto je u četvrtak na tribini “Tekstilna i odjevna industrija Hrvatska/EU – Horizon 2020”, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

“Nakon mnogo vremena imamo pozitivne pokazatelje u hrvatskoj tekstilnoj i odjevnoj industriji prema broju zaposlenih, ukupnim prihodima i broju tvrtki. Posebno se to odnosi na prihode, koji u posljednjih deset godina nikada nisu bili veći“, kazala je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Jagoda Divić, istaknuvši da su u 2018. prihodi dosegnuli 778 milijuna eura, nakon godinu dana ranije zabilježenih 735 milijuna eura.

“Broj zaposlenih porastao je sa 16.688 u 2017. godini na 16.973 u 2018., a broj tvrtki je porastao s 802 na 857“, kazala je Divić.

Naglasila je da je ključno nišno tržište za EU područje tehničkog tekstila, koje je od 2009. u konstantnom porastu. U to pripadaju pametni materijali visokih performansi koji se koriste u brodograđevnoj, sportskoj, građevinskoj, automobilskoj i avioindustriji.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay