Samo dvije i pol godine predanog rada bilo je potrebno vrijednoj Splićanki Klari Vrlici da Irci u njoj prepoznaju potencijal i steknu uvid u njezino znanje i sposobnosti zbog čega su je službeno okitili titulom najbolje turističke djelatnice svoje države.

Fantastičan uspjeh, postignuće je vrijedno divljenja nad kojim se moraju zamisliti svi oni političari i poslodavci zbog kojih ovdašnja mladost bježi iz, da apsurd bude veći, zemlje koja ponajprije živi od turizma.

U Splitu, dakle, nije bila prepoznata, ali je Des O’Dowd, vlasnik hotela “Inchydoney Island Lodge and Spa”, u mjestašcu Clonakilty u blizini Corka, gdje radi kao jedna od mlađih menadžerica, odmah procijenio s kime ima posla.

Ne samo da je, s radošću i zadovoljstvom, pogurao Klaru u nadmetanje u organizaciji Irske hotelske federacije (IHF), koje je na koncu rezultiralo i njezinom friško osvojenom prestižnom nagradom, nego joj financira i studij.

Ali slatke su to muke u odnosu na iskustvo koje je talentirana djevojka rođena 1998. (u srpnju će napuniti tek 24) stjecala u Splitu. Radila je Klara istom energijom i u rodnom gradu, ali napretka nije bilo. A u ugostiteljstvu je počela raditi sezonski još od 16. godine…

– Posla ima puno i previše, ovdje nema sezone, zapravo sezona traje cijelu godinu. Nema stajanja. Jedini problem trenutno je manjak radnika, ali dosta se ljudi počelo javljati u zadnje vrijeme. Svi šefovi su super, nema onih situacija kao u Hrvatskoj da, ako si bolestan, moraš doći raditi ili da radiš prekovremeno ili da radiš bez slobodnog dana.

Radnika se poštuje i dobro ga se plaća. Vlasnik hotela je taj koji me poslao na faks i financira sve. Ja sam prva koju su poslali na taj program jer od početka polaže velike nade u moj uspjeh i dosta sam brzo napredovala u poslu. Uz to je fakultet u drugoj županiji tako da mi on plaća i smještaj dok boravim tamo – kaže.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Privatna arhiva