Europsko regulatorno tijelo za elektroničke komunikacije (BEREC) 17. listopada u Bruxellesu organizira svoj 4. „Stakeholder Forum“. Ovaj važan  događaj za telekomunikacijski sektor  ove će godine biti usmjeren na razmatranje programa rada BEREC-a za 2017. kao i na pregled izmjena regulatornog okvira za elektroničke komunikacije. U tom smislu, ovaj je forum prilika za raspravu o dvama važnim pitanjima: osiguravanju povezivosti svakom europskom građaninu i poticanju razvoja digitalne ekonomije. Očekuje se dolazak oko 220 sudionika od kojih će mnogi biti iz telekomunikacijskog i digitalnog sektora te će prisustvovati forumu i sudjelovati u raspravama.

Koja su rješenja za osiguravanje povezivosti svakom građaninu?

Kao što je nedavno ponovo naglasila Europska komisija, osiguravanje povezivosti svakom građaninu predstavlja glavni prioritet. Ključnu ulogu u prilagodbi promjena korisničkih  potreba imaju ulaganja operatora kao i inovativna rješenja. Prvi okrugli  stol  predstavlja priliku za analiziranje različitih rješenja te za promišljanje o ulozi regulacije u tom kontekstu .

Svoja stajališta o ovim pitanjima predstavit će prvi panel govornika, koji će voditi Sharon White, glavna izvršna direktorica britanskog regulatora Ofcoma, a panel čine:

  • Pilar del Castillo, zastupnica u Europskom parlamentu,
  • Eelco Blok, glavni direktor nizozemskog operatora KPN-a,
  • Xavier Niel, zamjenik predsjednika Upravnog odbora i glavni strateški direktor francuskog operatora Iliada,
  • Sam Crawford, osnivač SamKnowsa

Jačanje digitalne ekonomije – koja je uloga ulaganja i regulacije?

Razvoj digitalne ekonomije također je pitanje koje privlači mnogo pažnje. Ovo područje izloženo brzim promjenama izvor je inovacija, pojave novih aktera i usluga, ali također i mnogih regulatornih izazova, kao što je pokazala i rasprava o mrežnoj neutralnosti. S druge strane, moguće je raspravljati i o utjecaju regulacije, kao i ulaganja, u ovom sektoru te njihovoj ulozi u poticanju inovacija. Ovo pitanje, zajedno s glavnim događanjima u ovom sektoru, bit će jedna od glavnih tema o kojima će raspravljati drugi okrugli stol.

Govornici na ovom okruglom stolu, koji će voditi Johannes Gungl, izvršni direktor austrijskog regulatora RTR-a, su:

  • Gavin Patterson, glavni direktor BT Grupe,
  • Martin Kaiser, potpredsjednik Odjela usluga Hager Grupe,
  • Annina Koskiola, glavna direktorica io-a,
  • i Winston Maxwell, priznati stručnjak za pitanja mrežne

Tijekom rasprave za okruglim stolovima, forum će sudionicima pružiti priliku za izražavanje stavova o programu rada BEREC-a za 2017.  godinu,  koji  će  se  ponajviše  baviti izazovima vezanim uz povezivost, otvorenim internetom i pregledom regulatornog okvira.

Uvodne govore održat će Wilhelm Eschweiler, predsjednik BEREC-a u 2016., te Sébastien Soriano, budući predsjednik BEREC-a u 2017. Završni govor održat će povjerenik EK Oettinger.

Forum je otvoren za javnost i prenosit će se uživo putem BEREC-ove stranice. Svi zainteresirani su u mogućnosti komentirati ili i zravno postavljati pitanja govornicima putem Twittera  koristeći #BERECforum.

Poveznica na dnevni red može se pronaći na: http://berec.europa.eu/eng/events/berec_events_2016/124-4th- berec-stakeholder-forum- meeting