Iako nas se već mjesecima uvjerava da će uvođenje eura u Hrvatsku biti bezbolan proces, zbog zamjene IT sustava u svim bankama na prijelazu iz 2022. u 2023. godinu mnoge temeljne usluge koje koristimo i uzimamo zdravo za gotovo neće biti dostupne

Od dobro upućenog izvora doznajemo da banke, ali i Hrvatska narodna banka i Fina počinju prelaziti na nove, euru prilagođene IT sustave u petak 30. prosinca te se zbog toga očekuju brojne poteškoće. Primjerice, svi nalozi koji se zadaju dan prije Stare godine bit će provedeni isti dan, no svi izvan tog roka bit će provedeni u ponedjeljak 2. siječnja 2023.

‘Naravno, nalozi će biti provedeni pod uvjetom da banke nemaju poteškoća prilikom uvođenja novih sustava. Ako bude problema, može se očekivati da se provedu i kasnije’, govori naš izvor.

Osim toga, od subote 31. prosinca, tj. Stare godine, pa do ponedjeljka 2. siječnja 2023., građani neće moći pristupati mobilnom i internetskom bankarstvu, neće moći provoditi nikakve online transakcije s bankom niti će moći pristupiti većini bankomata.

Platni promet i internetsko bankarstvo trebali bi se vratiti u normalu 2. siječnja, no opet, prilikom provođenja tako opsežnog posla kao što je zamjena cijelog IT sustava u svim bankama može se očekivati da taj posao neće ići glatko. Veliko je i neodgovoreno pitanje hoće li cijelo vrijeme raditi sustavi kartičnog plaćanja, zbog čega se građanima savjetuje da na vrijeme izvade gotovinu i strpljivo čekaju da prorade svi sustavi. Drugim riječima, ako ostanete bez goriva i odlučite natočiti auto u povratku s dočeka Nove godine, mogli biste se neugodno iznenaditi jer možda nećete moći platiti karticom.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay