Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu organizirao je zajedno s Hrvatskom liječničkom komorom i Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika 2. Hrvatski simpozij medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem, koji je održan u Vodicama od 11. do 13. studenog 2016. godine.

Skup je okupio je znanstvenike i praktičare stručnjake iz područja medicine, prava, održano je ukupno 28 referata, koji su izložili tri suca Ustavnog suda RH, sudac Vrhovnog suda RH, dva suca Županijskog suda, zamjenik ministra zdravstva, ravnatelji Udruge poslodavaca u zdravstvu i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnici Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore zdravstvenih radnika, odvjetnici i sveučilišni profesori pravnih fakulteta iz Ljubljane, Maribora, Osijeka i Splita, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta u Rijeci, predstavnici udruga u zdravstvu i doktora medicine zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Referati su se odnosili na tri tematske cjeline: pacijent kao korisnik zdravstvenih usluga, odgovornost zdravstvenog radnika i etika u zdravstvu, a održana su i tri okrugla stola na temu dužnosti pacijenata, odgovornosti unutar tima te informiranog pristanka i obaviještenosti pacijenta.

Kao sastavni dio konferencije Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora zdravstvenih radnika dodjelile su Povelju „Toma Akvinski“ prof. dr. sc. Jozi Čizmiću kao osobi zaslužnoj za izniman doprinos ustrojavanju, promicanju i razvitku medicinskog prava kao zasebnog znanstvenog područja i medicinsko-pravne struke. Svakako valja istaknuti formiranje specijalističkog studija „Medicinsko pravo“ na Pravnom fakultetu u Splitu koji upisuje već nekoliko generacija studenata i izaziva velik interes medicinske i pravne struke okupljajući vrhunske znanstvenike i stručnjake kao predavače i nositelje kolegija.

Nagrada je dodijeljena i dekanu Pravnog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Željku Radiću te prof. dr. sc. Aniti Kurtović Mišić i prof. dr. sc. Hrvoju Kačeru.

jozo-cizmic-002

jozo-cizmic-001