Iako su upravo oni na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, desetine tisuća zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama suočeni su s drastičnim smanjenjem plaća – dok u mnogim dijelovima zemlje nedostaje medicinskih sestara, drugdje u toj istoj zemlji upravo su one dobile naputak da ostanu kod kuće – bez ikakvih primanja.

Zašto? Jer američke zdravstvene tvrtke žele smanjiti troškove dok se istodobno bore za ostvarivanje prihoda tijekom koronakrize, piše BBC.

– Medicinske sestre nazivaju herojima, ali ja se trenutačno tako ne osjećam… Nisam heroj jer ne radim svoj posao, ne obavljam svoju dužnost – zašto – jer se od mene tražilo da ostanem doma – kaže Mariya Buxton, medicinska sestra na odjelu pedijatrije u St Paulu u Minnesoti. U njezinoj bolnici zaustavljeni su svi medicinski postupci koji se ne smatraju hitnima, što je dovelo do ogromnog gubitka prihoda. Mariya je zbog toga ostala bez posla i ne isplaćuje joj se plaća.

– Kriminalno je da medicinsko osoblje i dalje radi, ali za manje plaće, a prvi su koji riskiraju svoje živote, baš zbog toga trebali bi dobivati još više novca – upozorava dr. Jane Jenab, liječnica hitne medicine iz Denvera u Coloradu.

– Najveći problem američke medicine jest u tome što je ona postala biznis. Prije nije bilo tako… Nažalost, danas je profit važniji od pacijenata – zaključila je dr. Jenab.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay