Vlada je u četvrtak u Sabor uputila prijedloga Zakona o popisu poljoprivrede 2020. s konačnim prijedlogom zakona, a donijela je i program potpore za proizvođače mandarina u iznosu od 20 milijuna kuna.

Cilj Zakona o popisu poljoprivrede, kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi i utvrđivanja važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo,

Vlada je u četvrtak donijela i program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, a sredstva za provedbu programa u iznosu od 20 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Tolušić je kazao kako je mandarina jedan od proizvoda u kojem smo samodostatni, proizvod koji je zaštićen na EU razini, proizvod po kojem smo poznati van Hrvatske.

Proizvođači mandarine zadnjih nekoliko godina su se našli u poteškoćama zbog sankcija na ruskom tržištu gdje je zabranjem izvoz mandarina iz Hrvatske, a drugi problem je i sredozemna voćna muha koja uništava plodove i stvara im velike financijske izdatke, pojasnio je.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay