Coca-Cola, Nestle i PepsiCo predvode listu najgorih zagađivača plastičnom ambalažom koju je sastavila globalna koalicija pojedinaca i ekoloških organizacija “Break Free from Plastics”. Popis 10 najvećih zagađivača uključuje Mondelez International, Unilever, Mars, P&G, Colgate-Palmolive, Philip Morris i Perfetti Van Mille

Kompanije uglavnom izbjegavaju odgovornost za uklanjanje otpada, naglašavaju ekološki aktivisti.

Prvo je mjesto na listi, drugu godinu zaredom, pripalo Coca-Coli s 11.732 komada plastičnog otpada prikupljenog u 37 zemalja na četiri kontinenta u ovoj godini, više nego od sljedeća tri velika zagađivača na listi zajedno.

Coca-Colina promocija plastičnih boca za jednokratnu upotrebu, proizvedenih od plastike prikupljene iz oceana, i PepsiCoova promocija reciklaže “ne dotiču se srži problema i gotovo jamče eskalaciju krize zagađenja plastikom”, ističu u koaliciji ekoloških aktivista.

“Kompanije i dalje profitiraju od plasmana prevelike količine plastike za jednokratnu upotrebu, prisiljavajući ujedno zajednice širom svijeta da plaćaju račun” za takvo ponašanje, ističu njegovi autori.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Image by Hans Braxmeier from Pixabay