veliku važnost kratki opskrbni lanac dobio je i tijekom pandemije Covida-19 s obzirom na to da su članovi KOL-a nakon provedbe projekta otvorili Međimurski štacun, koji je ovih dana proslavio prvi rođendan.

Najbolje prakse

– Projektom AgriShort smo već tijekom 2018. godine široj javnosti predstavili važnost kratkih opskrbnih lanaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, educirali potporne institucije o tematici te osnovali prvi hrvatski i mađarski kratki opskrbni lanac. Surađivali smo s mađarskim partnerima i prenosili najbolje prakse u struci. Upravo smo kroz AgriShort stvorili preduvjete koji omogućuju da u ovo osjetljivo doba regija ima kratki opskrbni lanac koji može opskrbiti stanovništvo visoko kvalitetnom lokalno proizvedenom hranom. Nismo stali samo na rezultatima projekta, nakon provedbe osnovana je udruga Najbolje ‘z Međimurja te je otvorena trgovina Međimurski štacun, gdje stanovnici mogu nabaviti lokalne proizvode, a tijekom pandemije Covida-19 uspostavljena je i web trgovina.

Ovakav model prodaje proizvoda ne uključuje posrednika, nema posredničkih marži, a distribucija proizvoda odvija se u krugu od 50 km od mjesta proizvodnje, odnosno prerade proizvoda. Takav način poslovanja ujedno podrazumijeva prodaju sezonskih i svježih proizvoda lokalnom stanovništvu, što u konačnici utječe i na razvoj lokalne ekonomije. U bliskoj budućnosti postoje samo dva pravca razvoja prodajnih lanaca od OPG-ova do potrošača, kroz kratke opskrbne lance ili kroz proizvođačke organizacije.