Sklopit će se ugovori s tri kompanije zainteresirane za proizvodnju struje: Inom, IGeoPen d.o.o. iz V. Britanije i Viola Energy Generation

Vlada je napravila prvi korak prema iskorištavanju geotermalnih izvora za proizvodnju električne energije. Ministarstvo gospodarstva izdalo je, doznali smo, dozvole za istraživanje geotermalnih voda na pet lokacija i sklapa ugovore s tri kompanije zainteresirane za proizvodnju struje iz ovih obnovljivih izvora – s Inom, IGeoPen d.o.o. iza kojega je društvo iz Ujedinjenog Kraljevstva te Viola Energy Generation d.o.o. iza kojega je društvo iz Turske.

Potvrde li istraživanja koja će provesti da je geotermalni potencijal na području Dravske potoline (potoline ili depresije su udubljenja na površini Zemlje ispod razine mora) pogodan za proizvodnju električne energije, Hrvatska može dobiti više od 600.000 MWh obnovljive električne energije godišnje, a ukupna vrijednost projekta premašuje 400 milijuna eura.

– O potencijalima geotermalnih izvora u Hrvatskoj priča se desetljećima, a ova Vlada taj potencijal sada aktivira – izjavio je ministar gospodarstva Davor Filipović dodajući da, kada se ovaj projekt pogleda sa strateške razine i iz perspektive sigurnosti države, onda izgradnja LNG terminala i njegovo proširenje na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje te aktiviranje geotermalnih potencijala značajno mijenjaju energetsku “krvnu” sliku Hrvatske.

– Ovime utječemo na daljnju diversifikaciju izvora iz kojih proizvodimo energiju i idemo prema dekarbonizaciji energetskog sektora. Hrvatska aktiviranjem geotermalnih potencijala postaje još sigurnija i još veći udio energije, i to zelene, obnovljive, proizvodimo na hrvatskom tlu – izjavio je ministar Filipović.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay