LUXEMBOURG, 3. veljače 2017. (Hina) – Promet u maloprodaji Europske unije osjetno je smanjen u prosincu na mjesečnoj razini budući da su Europljani unatoč sezoni božićne kupnje osjetno manje kupovali odjeću, obuću, knjige i računala, ali i motorna goriva, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji EU smanjen je u prosincu 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirao, izračunali su u Eurostatu.

Najveći je pad prometa – za 1,0 posto na mjesečnoj razini – zabilježen u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, koja obuhvaća tekstil, odjeću, obuću, električne uređaje, namještaj, knjige, računala i lijekove. U studenom promet je u toj kategoriji proizvoda gotovo stagnirao.

Europljani su u prosincu manje kupovali i motorna goriva, pa je promet na benzinskim stanicama smanjen 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan blagih 0,3 posto.

I na razini eurozone najveći je pad prometa zabilježen u kategoriji motornih goriva, za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao 0,6 posto. U kategoriji neprehrambenih proizvodna obujam prometa stagnirao je u odnosu na prethodni mjesec kada je potonuo 0,8 posto.

Time je i pad prometa u maloprodaji eurozone u cjelini bio u prosincu upola blaži u odnosu na revidirani podatak za prethodni mjesec i iznosio je samo 0,3 posto.

Među zemljama EU najviše je na mjesečnoj razini prema raspoloživim podacima Eurostata u prosincu potonuo promet u maloprodaji Finske, za 3,2 posto, te Velike Britanije, za 2,8 posto, i Irske i Švedske, po 2,7 posto.

Najviše je porastao u Luksemburgu, za 1,9 posto, Belgiji, za 1,1 posto, i Francuskoj, za 0,8 posto.

Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi.

Osjetno sporiji rast prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji EU u prosincu uvećan 2,3 posto, nakon revidiranog 3,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izvijestio je europski statistički ured.

Najviše je pritom porastao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 3,3 posto, što je ipak znatno slabije nego u studenom kada je poskočio 5,3 posto. Slabi je rast prometa zabilježen i u kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,4 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Promet u maloprodaji motornih goriva gotovo je stagnirao u odnosu na isti mjesec prethodne godine, uz stopu rasta od samo 0,3 posto. U studenom je na godišnjoj razini uvećan 2,6 posto.

U eurozoni je promet na benzinskim stanicama čak smanjen na godišnjoj razini, za 0,9 posto. U kategoriji hrane, pića i duhana zabilježen je slabašan rast prometa, za samo 0,7 posto, Najviše je porastao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 2,1 posto.

Ukupno je promet u maloprodaji eurozone u prosincu na godišnjoj razini porastao samo 1,1 posto, nakon revidiranog 2,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu.

Među zemljama EU čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najviše je na godišnjoj razini u prosincu poskočio promet u maloprodaji Luksemburga, za 14,7 posto, te u Sloveniji, za 10,1 posto, i Rumunjskoj, za 7,9 posto.

Najviše se pak smanjio promet u finskoj maloprodaji, za 2,2 posto, te u njemačkoj, za 1,1 posto.

(Hina)