RIJEKA, 28. travnja 2017. (Hina) – U riječkoj luci, u kojoj posluju koncesionari tvrtke Luka Rijeka i Jadranska vrata, lani je prekrcano ukupno 3,8 milijuna tona svih suhih tereta, što je 11 posto manje nego prethodne godine.

Prema podacima iz izvješća poslovodstva Luke Rijeke za 2016., u riječkoj luci prekrcano je ukupno 2,1 milijuna tona tereta ili 24 posto manje nego prethodne godine. Od prekrcanog tereta, 989.384 tone odnose se na generalni teret, čiji je promet smanjen za 7 posto, a 1,1 milijuna tona na rasute terete, kojih je bilo 34 posto manje.

Iz Luke navode da poluproizvodi crne metalurgije čine 33 posto od ukupnog generalnog tereta te da su te količine 3 posto manje zbog kretanja na tržištima europske industrije čelika. Promet drva pao je za 15 posto zbog nestabilne situacije u Sjevernoj Africi, posebice u Egiptu, Libiji i na Bliskom Istoku. Na terminalima Luke Rijeka bilo je 36.947 kontejnera, a u skupini ostalog generalnog tereta za 56 posto veći je promet stoke – izvoz iz Hrvatske i tranzit iz Mađarske, te gabaritnih tereta, kojih je bilo 31 posto više.

Promet rasutog tereta smanjen je zbog značajnog smanjenja prometa željezne rudače, posebice za Mađarsku, dok je promet ugljena rastao za 219 posto. Promet žitarica  je pao dopk promet uljarica, odnosno soje, raste.

Jadranska vrata ostvarila su promet od 177.401 kontejnera, što je 10 posto više nego prethodne godine, a iskazano u tonama, 1,6 milijuna tona tereta, što je 14 posto više.

Ukupni kontejnerski promet u riječkoj luci lani je dosegao 1,7 milijuna tona tereta ili ukupno 214.438 kontejnera, što je, ističu iz Luke, najbolji rezultat od početka prekrcaja kontejnera u riječkoj luci. U odnosu na godinu prije, ukupni kontejnerski promet povećan je za 7 posto, a u Luci procjenjuju da je jedan od razloga rasta sve veće korištenje pozadinskog lučkog terminala Škrljevo.

Ukupni prihodi Luke Rijeka u 2016. bili su 178,9 milijuna kuna i na razini su prethodne godine, dok su ukupni rashodi bili 177,8 milijuna kuna ili 7 posto manji. Ostvarena je EBITDA od 9,9 milijuna kuna te dobit nakon oporezivanja od 242.000 kuna.

Dobit Grupe, u koju pripadaju Luka Rijeka, ovisne tvrtke Stanovi, Luka prijevoz i pridružena tvrtka Jadranska vrata, je nakon oporezivanja oko 6 milijuna kuna, a na nju je, kažu u Luci, utjecala konsolidacija osvarene dobiti pridružene tvrtke Jadranska vrata.

(Hina)