Skladišni radnici Amazona u Bessemeru u Alabami glasovali su protiv formiranja prvog sindikata Amazona u SAD-u. S većinom glasova protiv, Amazon je uspješno porazio pokušaj sindikalizacije.

Prebrojavanje glasova završeno je 9. travnja rano poslijepodne a konačni rezultat bio je 1.798 glasova protiv i 738 glasova za, s 505 osporenih i 76 poništenih glasačkih listića.

Sindikat maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća (RWDSU) podnio je službeni prigovor Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB) u kojemu tvrdi da se Amazon ipak nezakonito miješao u glasovanje, piše Lider.

Tijekom glasanja Amazon je vodio agresivnu anti sindikalnu kampanju i borio se protiv napora radnika da se organiziraju diljem zemlje dok je u isto vrijeme 5800 Amazonovih skladištara glasalo o uspostavljanju sindikata..

Sindikalni napori dobili su višestranačku potporu političara tijekom glasovanja. Senator Bernie Sanders posjetio je Bessemer zajedno s organizatorima sindikata kako bi im dao potporu a isto je učinio i republikanski političar Marco Rubio koji je dao podršku sindikalnim naporima. Također, predsjednik Joe Biden govorio je o prednostima sindikalizacije, ali nije izričito spomenuo ovaj sindikalni slučaj.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay