WASHINGTON, 3. ožujka 2017. (Hina / AFP) – Čelnik Renault-Nissana Carlos Ghosn upozorio je da bi protekcionistička trgovinska politika značila katastrofu za automobilski sektor koji mora imati otvorene granice za svoj složeni opskrbni lanac.

Ghosn je u govoru na forumu o budućnosti mobilnosti istaknuo da autoindustrija ovisi o dijelovima i slobodnom kretanju tehnologija u svijetu.

Iako nije izričito spomenuo američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegova izjava nadovezala se na prijetnju novog američkog kabineta da će uvesti uvozne carine. Također su upozorili da će na mjere koje budu smatrali nepoštenom trgovinskom praksom odgovoriti jednostranim protumjerama a neće koristiti globalne forume poput Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Trumpov program “Amerika na prvom mjestu” uključuje i pritisak na proizvođače da što više proizvode na domaćem tržištu i da američka radna mjesta ne premještaju u inozemstvo. Ghosn je pak u četvrtak upozorio da su opskrbne linije autoindustrije u inozemstvu.

“U prosjeku automobil ima 3.000 dijelova i ti dijelovi dolaze iz cijelog svijeta”, rekao je Ghosn. “Kada ljudi govore o jačanju protekcionizma – za proizvođača automobila to je katastrofa jer je cijeli lanac opskrbe izgrađen upravo na otvorenim granicama”, dodao je.

Ghosn je nedavno objavio da odlazi s položaja izvršnog direktora u japanskom Nissanu kako bi preuzeo uzde Mitsubishi Motorsa. Zadržat će poziciju predsjednika uprave Nissana i izvršnog direktora Renaulta. Jučer je naglasio da za autoindustriju granice ne postoje, posebice zbog razvoja naprednih tehnologija kao što su sustavi automatskog upravljanja automobilima i poboljšano umrežavanje.

“Koristimo tehnologiju kompanija sa svih strana svijeta”, poručio je Ghosn.

(Hina)