Ugovaranje polica osiguranja kredita našlo se na meti Hanfe zbog sukoba interesa i nepoštenih praksi banaka.

Važno je provjeriti ograničenja pokrića

Prilikom usporedbe ponuđenih polica važno je provjeriti ograničenja obaveza društva za osiguranje. Ona se odnose na to da, primjerice, u slučaju privremene nesposobnosti za rad ili nezaposlenosti društvo pokriva određeni broj rata kredita (npr. za šest mjeseci nezaposlenosti) i da je broj osiguranih rizika ograničen (npr. na najviše dva ili tri takva događaja tijekom trajanja osiguranja, primjerice dva gubitka zaposlenja).

Također, u uvjetima su navedene i situacije kada društvo za osiguranje nije dužno preuzeti plaćanje kreditne obaveze, primjerice u slučajevima određenog zdravstvenog stanja osiguranika prije početka osiguranja, konzumiranja alkohola ili droga ili sudjelovanja u kaznenim djelima itd.

Problem je to što banke u pravilu imaju uspostavljen odnos s jednom ili više osiguravajućih kuća i nude vam sklapanje ugovora o osiguranju otplate kredita s nekom od njih. Iako ne bi smjele uvjetovati izbor osiguravajuće kuće, banke kao distributeri imaju direktan interes prodati policu ‘svog osiguravatelja’ jer dobivaju distributersku naknadu. Pritom uvjete kredita vežu uz uvjete osiguranja tako da mogu odbiti osiguranje neke druge osiguravajuće kuće čija polica nije u skladu s uvjetima kreditiranja banke.

Ovakvom praksom sužavanja izbora onemogućuje se prava konkurencija i formiranje fer uvjeta osiguranja.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay