Ina uz europsku potporu radi studiju za pučinsku vjetroelektranu u sjevernom Jadranu snage 300 megavata. U Ministarstvu gospodarstva nam kažu da država priprema i nužnu regulativu, a takvi bi se vjetroparkovi mogli graditi na isključivom gospodarskom pojasuNo, čini se da oko toga u Vladi nema suglasja. Iz Ministarstva prostornog uređenja hladno su poručili – u strateškim dokumentima i prostornim planovima nije planirano ni mapirano područje za razvoj pučinskih vjetroelektrana

Kada će Hrvatska dobiti prvu pučinsku (ili odobalnu) vjetroelektranu kakve odavno viđamo na snimkama sa sjevera Europe, te tko će graditi prvu? Sudeći prema dostupnim informacijama, to bi mogla biti Ina, a gradnja bi mogla početi možda već 2026. godine i vjetroelektrana biti operativna do 2030. godine, promijeni li se u međuvremenu postojeća regulativa. 

Ina je 2022. godine, kao prva kompanija u Hrvatskoj, počela s mjerenjem potencijala vjetra sa svojih platformi na području sjevernog Jadrana, a prijavila se potom i na europski program CEF (Connecting Europe Facility) te joj je odobreno sufinanciranje izrade studije izvodljivosti.

Cijeli članak možete pročitati na: forbes.n1info.hr

Image by Anette Bjerg from Pixabay