Kako ističu u objavi na internet stranicama EIZ-a, OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom koja je dramatično smanjena u travnju zbog prekida ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

“Desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast u odnosu na travanj od 40,6 posto. Ipak, iako se radi o naznakama oporavka, razina potražnje za radom još uvijek je daleko ispod one prije pandemije. Primjerice, u odnosu na svibanj 2019., u svibnju 2020. potražnja za radom bila je manja za 57,4 posto. Kombinacija ova dva pokazatelja ukazuje na to da iako je pandemija popustila i ekonomske aktivnosti se polako vraćaju, čini se da će ipak potrajati da se tržište rada vrati u svoj puni obujam”, smatraju analitičari EIZ-a.

Relativno niska potražnja za radom u odnosu na vrijednosti prije pandemije, kako navode, vidljiva je i kroz pad potražnje za većinom najtraženijih zanimanja – potražnja za radom prodavača, konobara i kuhara pala je za 72, 85 i 74 posto u odnosu na svibanj 2019. godine.

U svibnju ove, u odnosu na lanjski svibanj traži se 57 posto više zidara te 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za liječnicima i stomatolozima raste za 21 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay