U suradnji američke središnje banke i sveučilišta MIT nastao je projekt digitalne valute pod kontrolom središnje banke, koja koristi dijelove modernih tehnologija ali i dalje funkcionira kao klasičan novac

Bostonski ogranak američke središnje banke Federal Reserve, ili pojednostavljeno, Feda, u suradnji je s uglednim sveučilištem MIT izradio prijedlog za digitalnu valutu koju bi središnja banka mogla plasirati i kontrolirati (central bank digital currency ili CBDC). Digitalni dolar, o kojem se već neko vrijeme govori, mogao bi imati više oblika, svrha i biti zasnovan na više različitih tehnologija, a ono što je nastalo u suradnji Feda i MIT-a je i dalje istraživački projekt i dokaz valjanosti koncepta.

Open source tehnologija

Njihov Projekt Hamilton, kako su nazvali ovu višegodišnju inicijativu, za sada je prošao prvu fazu istraživanja u kojoj je nastao robustan, brz i na greške otporan sustav digitalnih plaćanja, zajedno s fleksibilnom platformom koja podržava više arhitektura, a sve je stvoreno na principu otvorenog koda (koji je postavljen na Github).

Procesor transakcija koji je postavljen kao cilj projekta trebao je jamčiti provedbu svakog plaćanja digitalnom valutom u najviše pet sekundi uz propusnost od 100 tisuća transakcija u sekundi. Središnji procesor koristi se digitalnim novčanicima i kriptografskim ključevima, no umjesto zapisivanja transakcija na distribuiranom blockchainu, za to se koristi središnja institucija, poput središnje banke. Transakcije se i dalje zapisuju u blokove, no zahtjev je bio da jedna središnja institucija ima sva administratorska prava nad digitalnom valutom – pa se u ovom slučaju ne radi o distribuiranom blockchainu (za koji kažu i da ponekad stvara uska grla).

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay