Tražene cijene nekretnina po prvi puta ove godine zabilježile su pad, navodi se u analizi Bazaar Analytics, stranice koja prati i analizira cijene nekretnina objavljene na nekoliko nekretninskih portala u Hrvatskoj. Prema Bazaar Analyticsu, prosječna tražena cijena na razini države zabilježila je pad u srpnju od 2,7 posto

Pad traženih cijena vidljiv je u gotovo svim županijama, a oglašene cijene pale su i na najvećem nekretninskom tržištu – zagrebačkom. U usporedbi s lipnjem, tražene cijene kuća i stanova u Zagrebu su niže 2,51 posto, s tim da je znatno veći pad oglašenih cijena kuća (7,7 posto), nego stanova (0,25 posto).

Prosječna cijena četvornog metra kuće u Zagrebu u srpnju je iznosila 1644 eura, a stana 2989 eura. Identičan pad cijene stanova vidljiv je u Zagrebačkoj županiji, dok su tražene cijene kuća niže 5,22 posto, pa se tako za kvadratni metar kuće u toj županiji u prosjeku traži 1095 eura.

I većina priobalnih županija bilježi pad – tražene cijene stanova i kuća niže su 4,04 posto u Primorsko-goranskoj, 3,74 posto u Dubrovačko-neretvanskoj, 2,01 posto u Istarskoj, 0,92 u Šibensko-kninskoj, dok Splitsko-dalmatinska i Zadarska i dalje imaju blagi rast cijena (s tim da su u svim navedenim županijama pale tražene cijene kuća, od 5,4 posto u Zadarskoj do visokih 11,38 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a cijene stanova povećane su samo u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji).

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay