Jedan od poslova za koje bismo dali ruku u vatru da ga roboti neće istisnuti jest onaj glazbenika u rock bendu. Ili se možda varamo? Odgovor na to pitanje dat će nam grupa Compressorhead, prvi robotski rock bend na svijetu. Kako to čudo izgleda i zvuči uživo, Riječani i svi ostali posjetitelji programa Europske prijestolnice kulture moći će se uvjeriti na njihovu koncertu 25. svibnja 2020. u Harteri, u zajedničkoj produkciji “Dopolavora” i riječkog muzeja starih računala Peek & Poke.

Bio je 3. siječnja 2013. godine kada je korisnik Compressorhead na YouTube uploadao video u kojem istoimeni robotski bend izvodi instrumentalnu verziju pjesme “Ace of Spades” grupe Motorhead, i to je vrlo brzo postalo viralni hit te danas ima više od deset milijuna pregleda.

Svijet je tada prvi put upoznao simpatične članove Compressorheada: to su bubnjar Stickboy koji ima četiri ruke i dvije noge, zajedno s “asistentom” Juniorom koji svira hi-hat činelu, gitarist Fingers s dvije ruke i 76 prstiju te basist Bones s dvije ruke i “samo” osam prstiju. Poslije, 2017., bendu su se pridružili ritam gitarist Hellgå Tarr te pjevač Mega-Wattson, težak 350 kilograma, za čiju je gradnju preko Kickstartera prikupljeno 290 tisuća eura.

U takvom, punom sastavu 2017. Compressorhead su izdali debitantski album “Party Machine”.

Cijela je njihova medijska prezentacija, ustvari, vrlo duhovito ironiziranje te istodobno slavljenje rock mitologije. Hvale se da su više metal nego bilo koji heavy metal bend, u hospitality rideru za backstage traže WD 40 za podmazivanje, a na ljude se referiraju kao na “vreće mesa”, meatbags.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr


Foto:

Torsten Maue from Magdeburg, Deutschland [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Youtube: