Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalne putovnice na mobitelu, čiji je krajnji cilj uporabom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti sigurnost putnika. Hrvatski građani tako će među prvima u Europskoj uniji moći koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu u svom digitalnom novčaniku na mobitelu.

Digitalna putna vjerodajnica građanima će, primjerice, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prijelaza. Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, što je i razlog da je Europska komisija odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura.

– AKD će za potrebe pilot-projekta vlasniku putovnice omogućiti kreiranje digitalne putne vjerodajnice unutar mobilne aplikacije Certilia, koje je sredstvo elektroničke identifikacije najviše razine. Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima osigura i digitalnu putovnicu na mobilnom uređaju – ističe Jure Sertić, direktor AKD-a.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay