Domaće krave mirno pasu dok se njihovi vlasnici polako znoje. Pripreme za zimu su počele, a cijene energenata rastu. Mali proizvođači traže od države smanjenje PDV-a, u protivnom, kažu, sirevi neće stići do kupaca.

“Električna energija je dosta velika stavka naravno da je i gorivo poskupilo i gorivo itd. Sve se odražava na cijenu sira, mi smo isli s cijenom gore, što jos nije dostatno, a PDV je veliki – 25% na sir. Kad bi PDV bio manji, ipak bi i cijena sira mogla biti manja….

Stado od 15 krava u prosjeku dnevno može proizvesti 250 litara mlijeka. I za to je potrebna dodatna ishrana. Uz veće cijene energenata suša je ostavila i svoje posljedice, prinosi su manji, a cijena veća”, rekao je Milan Miščević, vlasnik OPG-a u Josipdolu.

“50 kg kukurza je bilo 50, sad je 150 kuna. To će biti na jesen bit ce još više… Sada je otišlo duplo gore. Svi su u problemima, bilo većim ili manjim, sve je pitanje do kad će čovjek to moći podnijeti. Neće mu biti prioritet kupiti sir nego nešto drugo”, kazao je Miščević.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com