Global Economic Outlook 2021 predviđa globalni oporavak u narednoj godini uz rekordno brz rast, a nova ulaganja mogla bi označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena, objavio je PwC.

Strah od mutacija virusa

Unatoč pozitivnim trendovima, PwC ističe da će oporavak biti neravnomjeran, a mogao bi biti teži nego što se očekivalo u početku s obzirom na nove mutacije koronavirusa.

Brzina oporavka ovisit će se uspješnoj i brzoj primjeni cjepiva, ali i kontinuiranim prilagodljivim fiskalnim, monetarnim i financijskim uvjetima u većim svjetskim gospodarstvima.

Rast nezaposlenosti

„Iako je dobra vijest da će se ukupno globalno gospodarstvo vjerojatno do kraja 2021. ili početkom 2022. godine vratiti na razinu proizvodnje od prije krize, prepoznatljiva značajka ‘Velikog’ oporavka je da će biti neujednačen u različitim zemljama, sektorima i za različite razine dohotka”, kaže viši ekonomist u PwC-u Barret Kupelian.

Ističe da je, primjerice, kinesko gospodarstvo već nadmašilo svoju predkriznu veličinu, no malo vjerojatnim smatra da će se druga razvijena gospodarstva, posebno ona temeljena na uslugama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Španjolske ili ona usmjerena na izvoz kapitalnih dobara, kao što su Njemačka i Japan, oporaviti i do kraja 2021. dostići razinu prije pandemije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay