Rad djece u porastu je prvi put nakon dvadeset godina, svako deseto dijete u svijetu prisiljeno je na rad, a milijuni bi mogli biti prisiljeni na rad zbog pandemije covida 19, upozorili su Ujedinjeni narodi u četvrtak.

Broj djece koja su prisiljena na rad povećao se na 160 milijuna, sa 152 milijuna 2016. godine, a najveće je povećanje u Africi zbog rasta stanovništva, krize i siromaštva, priopćili su Međunarodna organizacija rada i UNICEF. “Nazadujemo u borbi protiv iskorištavanja rada djece, a prošla godina tu borbu nije nimalo olakšala”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore uoči Svjetskoga dana borbe protiv dječjega rada, koji se obilježava 12. lipnja.

“Sada, kada smo ušli u drugu godinu globalnoga zatvaranja gospodarstva, zatvaranja škola, poremećaja u ekonomiji i smanjivanja nacionalnih proračuna, obitelji su prisiljene donijeti teške odluke”, dodala je.

U izvješću se naglašava da se povećao broj djece koja rade u dobnoj skupini od 5 do 11 godina, kao i broj djece koja su prisiljena raditi poslove opasne za njihovo zdravlje i sigurnost.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay