Na njih su nasjedali svi – od sitnih riba do filmskih zvijezda – a tek smo na polovici godine

Premda već mjesecima slušamo o ne tako idealnom svijetu kriptovaluta, jedan od najzanimljivijih i najviše uznemirujućih njegovih dijelova su naravno – prevare. Premda je vrijednost ukradenih kriptovaluta vrtoglavo visoka, na koncu ipak ispada da nije uvijek to priča o novcu, već o načinu na koji je otuđen.

Ukrajina je ‘preveslala’ donatore – s dobrim razlogom

Vlada Ukrajine je na početku ruskog vojnog ‘izleta’ u veljači brzo odlučila da joj treba sav novac kojeg se može domoći, pa je tako odlučila primati donacije u obliku kriptovaluta. Znajući da najglasniji vlasnici kriptovaluta više od svojeg bogatstva jedino vole dobar publicitet, ukrajinska je vlada odlučila omogućiti airdrope, odnosno mini poklone za sve donatore, objašnjava Mashable.

Država je nakon 60.000 donacija u ethereumu u samo dva dana poslije objave airdropa odlučila otkazati ga, što je dio donatora nazvao prevarom.

Hakiranje Axie Infinityja i krađa 615 milijuna dolara

Sky Mavis, tvrtka koja stoji iza najpopularnije kriptoigre Axie Infinity, izgubila je preko pola milijarde dolara nakon što je tijekom održavanja smanjila sigurnosne mjere sustava. Hakeri su u ožujku otkrili rupu u Roninovu blockchainu, a koji koristi Axie Infinity. Sigurnosni standardi sniženi tijekom održavanja nisu vraćeni u izvorno stanje, što su hakeri iskoristili nekoliko mjeseci kasnije.

Da stvar bude još bolja, Sky Mavis je za krađu saznao tek nakon što korisnik nije mogao podići svoj novac – zato što ga više nije bilo. 

Day of Defeat, prevara vidljiva iz orbite

Kako vam zvuči ideja da vam netko investirane kriptovalute u određenom roku poveća deset milijuna puta? To je obećao Day of Defeat, i da, puno je ljudi nasjelo.

Razvojni tim Day of Defeat nazvao je taj projekt ‘radikalnim društvenim eksperimentom’, ‘matematički dizajniranim da korisnicima omogući 10.000.000 x povećanje novca’.

Ukratko – nisu održali obećanje.

Projekt je tako ‘izvukao tepih’ ovog svibnja, nakon što su uspjeli sakupiti 1,35 milijuna dolara, što je smanjilo cijenu tokena za 96 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay