Sve su jasniji obrisi rješenja velike bankarske krize, pogotovo u Europi

Potvrđuju se informacije kako švicarske vlasti orkestriraju da njihova najveća banka – UBS – preuzme posrnulog diva, Credite Suisse. Švicarcima se toliko žuri pospremiti nered u svom dvorištu da regulatori hitnim izvanrednim mjerama žele maksimalno skratiti proces preuzimanja. Na stolu je njihova međunarodna bankarska reputacija.

Na taj način Švicarska će od UBS-a stvoriti globalnu banku koja će veličinom imovine vjerojatno dostići pozicije Deutsche Bank i Societe Generale, ali će i dalje biti relativno daleko od TOP 10 banaka na svijetu, gdje su lani prve četiri pozicije držale četiri kineske banke.

Kad smo kod Sjedinjenih Država, treba istaknuti kako se tijekom vikenda otvorilo pitanje kakvu bi ulogu u novoj bankarskoj krizi ulogu mogao imati najslavniji i najuspješniji investitor svih vremena, Warren Buffet.

Dobro upućeni tvrde kako je ključna tema razgovora Buffetovih predstavnika s timom Joe Bidena mogućnost investiranja u posrnule banke, te savjetovanje oko sređivanja iznenadnog nereda u američkom bankarstvu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay