Hrvatska treba više poraditi na zaštiti hrvatskih slastica, a više pažnje treba posvetiti i edukaciji i usavršavanju kadrova u slastičarstvu, istaknuto je na 6. Interslastu – međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, koji se u utorak održava u Tuheljskim Toplicama.

Direktor Novinsko-nakladničke kuće Robinson, koja je i glavni organizator Interslasta, Stjepan Odobašić naglasio je kako je s obzirom i na uspješnu turističku sezonu ove godine proizvedeno 50 milijuna litara sladoleda, dok je do sada taj prosjek bio oko 30 milijuna litara, a tim je podacima potkrijepio i važnost slastičarstva u cjelokupnoj turističkoj ponudi.

U idućem je razdoblju nužna i veća aktivnost na zaštiti hrvatskih slastica. Puno se učinilo u proteklih godinu dana u nastojanju da se zaštite hrvatske slastice, u čemu je Hrvatska do sada bila nemarna dok su nama susjedne zemlje napravile puno više, upozorio je Odobašić.

Kako bi se intenzivirala zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla hrvatskih slastica na Interslastu će biti održano i nekoliko radionica tradicionalnih kolača iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, a otvarajući kongres i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar je istaknuo važnost autohtonosti.

Krapinsko-zagorska županija radi na zaštiti zagorskih štrukli, rekao je Kolar, koji predviđa da će se do sredine iduće godine postići zaštita na nacionalnoj razini, nakon čega slijede aktivnosti na zaštiti izvornosti na europskoj razini.

Kolar je istaknuo i važnost edukacije i usavršavanja kadrova. Pitanje edukacije i stručnog usavršavanja je bitno pitanje, kako u ostalim djelatnostima tako i slastičarstvu. Upravo zbog toga nužno je da krene kurikularna reforma, poručio je.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr