Sindikati poslali upit Vladi, ministrov odgovor stigao kao hladan tuš: ‘Zahtjevi su izdašni i nerealni‘

Poruka sindikata je jasna. Ako se već svi razbacuju pozitivnim procjenama gospodarskog rasta za iduću godinu, bilo bi pošteno da dio tog rasta na svojim “buštama” osjete i svi zaposleni građani. I to kroz – trinaestu plaću.

Upravo takav zahtjev na stol su pred Vladu ovih dana stavili sindikati javnih službi u startu pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru. Uz povećanje osnovice od najmanje četiri posto, povećanje dara za djecu na 700 kuna, povećanje regresa na dvije tisuće kuna te povećanje iznosa za sistematski pregled na tisuću kuna.

I uz jedno zanimljivo pojašnjenje: trinaestu plaću ne bi trebali dobiti samo zaposlenici u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijalnoj skrbi i ostalim javnim službama, nego i svi radnici u privatnom sektoru.

ZAŠTO DRUGI MOGU

– Mi naravno ne možemo ugovoriti trinaestu plaću za druge, ali smatramo da bi bilo korisno da se to odnosi za sve zaposlenike. Ekonomski je interes da se plaće u Hrvatskoj povećavaju. U iduće tri godine očekujemo da će ekonomski rast biti relativno dobar, trebali bi se osjetiti i pozitivni efekti EU sredstava, pa bi na tom tragu i svi zaposlenici u zemlji trebali osjetiti taj ekonomski rast. Ako imate ekonomski rast od pet posto, a ne rastu ni mirovine ni plaće, postavlja se pitanje što uopće onda znači taj rast – pojašnjava Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay