Materijalna prava radnika na razini Plave lagune povećana su u prosjeku više od 7 posto, izvijestili su u utorak iz te hotelske kompanije po završetku pregovora uprave sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikatom turizma i usluga Hrvatske o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za iduću godinu.

“Pregovori sa sindikatima rezultirali su ujednačavanjem prava radnika Plave lagune i Istraturista, koji će se od početka iduće godine pripojiti grupi Plava laguna. To znači i da će se od 1. siječnja iduće godine Kolektivni ugovor Plave lagune primjenjivati na sve radnike, što će olakšati i daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima”, poručuju iz te hotelske kompanije.

Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se za oko 10 posto povećati plaće pojedinim radnicima i grupama radnika, a dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike od 4 posto počevši od 1. lipnja iduće godine.

“Time će doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč u visini od gotovo 5 posto, odnosno u destinaciji Umag za više od 9 posto, te će se prava tako u potpunosti izjednačiti već od 1. siječnja iduće godine. Po materijalnim pravima radnika Plava laguna je jedna od najuspješnijih turističkih kompanija u Hrvatskoj, a raduje i da je namjera poslodavca i u budućnosti zadržati istu razinu prava ili ih i povećati zbog zadovoljstva radnika”, ističu iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, ocjenjujući da je Kolektivni ugovor Plave Lagune zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji u zemlji.

Slijedom toga, osim na uvećanu plaću od 1. lipnja 2018. radnici mogu računati i na regres za godišnji odmor od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa, dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu koji će prema najavama iduće godine iznositi 600 kuna, dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu i drugo.

Iz Plave lagune iznose i podatke da su na dan 20. kolovoza ove godine temeljem jednog od dvije vrste ugovora na neodređeno vrijeme imali zaposlenih 36 posto radnika u odnosu na 64 posto koji su bili zaposleni na određeno vrijeme.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Shutterstock