Marko Rakar i Vuk Vuković prije otprilike dva mjeseca uzdrmali su financijsku scenu kada je njihova tek osnovana tvrtka Druga fundacija SPV poslala poziv na stotine adresa u kojem se građanima nudi otkup potencijalne tražbine na temelju preplaćene kamate po kreditima u švicarskim francima. Pojednostavljeno rečeno, bio je to poziv građanima da tuže banke.

Taj čin izazvao je bijes banaka jer se Fundacija pojavila oko dva mjeseca prije 14. lipnja ove godine, kada je nastupila zastara na temelju kolektivne presude u slučaju Franak. U tom trenutku bilo je oko 60 tisuća građana s nekonvertiranim kreditima koji imaju pravo na tužbu pa je bila jasna i nervoza banaka. 

“Svugdje u europskim zemljama nema dvojbe oko uloge banaka”

“U svemu ovom vrijedi naglasiti kako u drugim europskim zemljama nema dvojbe kako su krediti u švicarcima načinili štetu potrošačima te kako su takvi ugovori redom proglašeni ništetnima”, rekao je Rakar. 

U razgovoru za Index, Rakar i Vuković kažu da im se obratilo na tisuće građana, a svaki od njih imao je posebnu priču o kreditima u švicarcima. Nas je zanimalo postoji li priča koja ih je posebno dojmila.

“Priče koje smo slušali posljednja dva mjeseca su izuzetno potresne i u potpunosti razumijemo ljutnju koja je proizašla kod svih tih ljudi kojima su životi uništeni”, ističe Vuković dodajući da su imali nebrojene slučajeve kada su se upravo zbog kredita u švicarcima raspadali brakovi, ljudima oduzimane kuće i stanovi, računi im blokirani preko 10 godina. 

Samoubojstva zbog švicarca

“Imali smo jedan slučaj gdje je čovjek završio u bolnici u drugoj državi dok je spašavao drugu osobu na planinarenju i u tom periodu mu je banka oduzela stan. Nažalost, bilo je i par slučaja samoubojstava, gdje smo razgovarali s udovicama”, ističe Rakar dodajući da je u svemu najgore to da su sve te ljude upravo bankarski službenici nagovarali da uzimaju kredite u švicarcima, uz pojašnjenje da su jeftiniji jer je niža kamata. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay