BRUXELLES, 23. siječnja 2017. (Hina) – Raspoloženje europskih potrošača ponovo je poboljšano u prvom mjesecu nove godine, treći mjesec zaredom, iako znatno blaže nego u prosincu, pokazale su u ponedjeljak procjene Europske komisije.

Indeks koji mjeri očekivanja potrošača u Europskoj uniji porastao je u siječnju za skromna 0,3 boda u odnosu na prosinac i iznosio je minus 4,3 bodova, izvijestila je Europska komisija. To je njegova najviša vrijednost od prošlogodišnjeg siječnja kada je iznosio minus 4,2 boda.

U prosincu indeks je porastao za 1,2 boda.

Raspoloženje potrošača u eurozoni također je blago poboljšano u prvom ovogodišnjem mjesecu, dosegnuvši najvišu razinu od travnja 2015. godine, iskazano u vrijednosti indeksa od minus 4,9 bodova. To je za 0,2 boda više nego u prosincu kada je njegova vrijednost poskočila za 1,1 bod, pokazuju podaci Europske komisije.

Cjelovito izvješće o ekonomskoj klimi u EU i eurozoni u siječnju, uključujući i očekivanja u industriji, maloprodaji, uslužnom i građevinskom sektoru, bit će objavljeno krajem mjeseca.

(Hina)