Rast cijena stambenih nekretnina u EU i eurozoni blago je popustio u drugom tromjesečju, a Hrvatska se zadržala iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata

Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u EU u drugom tromjesečju porasle 9,9 posto, nakon 10,4-postotnog skoka u prva tri ovogodišnja mjeseca, prema revidiranim Eurostatovim podacima. U eurozoni su u razdoblju od travnja do lipnja uvećane za 9,3 posto, za pola postotnog boda blaže nego na početku godine, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Sve zemlje EU-a čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u drugom kvartalu rast cijena na godišnjoj razini, a u njih 16 stopa rasta bila je dvoznamenkasta. Najviše su poskupjele nekretnine u Estoniji, za 27,4 posto. Slijede Češka i Mađarska s rastom cijena od 23,1 odnosno 22,8 posto. Blizu je i Litva gdje su uvećane za 22,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju bile za 13,6 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini uvećane 13,5 posto. Najskromniji rast cijena bilježio je ponovno Cipar, za dva posto. Slijede Finska i Danska u kojima su nekretnine poskupjele za 2,2 odnosno 2,8 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay