Očekivani 11-postotni rast prometa u američkim restoranima u 2021. godini neće biti dovoljan da nadoknadi velike gubitke koje je u 2020. prouzročila pandemija koronavirusa, pokazuje istraživanje.

Promet bi ove godine trebao porasti na 731,5 milijardi dolara, procijenila je Nacionalna udruga restorana u izvješću objavljenom u utorak. U 2020. pao je gotovo za četvrtinu, na 659 milijardi dolara.

Jedna je svijetla točka za neke restorane bila dostava. U 2020. mnogi su je prvi puta uvrstili u ponudu za sve kategorije obroka.

Restorani su pritom bili skloniji angažirati kompanije za dostavu, uključujući DoorDash Inc, Uber Eats i Grubhub Inc, nego sami dostavljati hranu na kućni prag, što je posebno vrijedilo za lance restorana brze hrane, navodi se u izvješću. Mnogi su ipak prigovorili da narudžbe hrane putem takvih tvrtki za njih znače visoke provizije.

Čini se da su ti prigovori nekako doprli do potrošača, budući da je 64 posto njih u anketi udruge navelo da radije naručuju hranu izravno iz restorana nego putem aplikacija tvrtki za dostavu.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay