Novim poreznim rasterećenjem dohotka Vlada je otvorila prostor za rast plaća većini zaposlenih, a najveću povišicu mogu očekivati najslabije plaćeni radnici. Porezne izmjene od početka iduće godine donose ukidanje prireza, podizanje osobnog odbitka s 530,90 na 560 eura i subvencioniranje dijela troška mirovinskog doprinosa za građane s nižim plaćama.

Na visinu plaće u novoj godini značajan utjecaj imat će i odluke jedinica lokalne samouprave, s obzirom na to da je Vlada prepustila gradskim i općinskim vlastima da same određuju visinu poreza na dohodak unutar utvrđenog raspona. Općine i gradovi mogu propisati nižu poreznu stopu u rasponu od 15 do 23,6 posto, a višu u rasponu od 25 do 35,4 posto.

Zagrebačka vlast odlučila se za najveće porezno opterećenje te će porezne stope iznositi maksimalnih 23,6 posto (za dohotke do 50.400 eura), odnosno 35,4 posto (za dohotke iznad 50.400 eura). Rijeka će imati stope malo niže od maksimalnih (22,4 i 33,6 posto), a u Splitu će niža stopa biti 21,5 posto te viša 32,25 posto. Osijek će pak zadržati postojeće stope od 20 i 30 posto. Može se očekivati da većina lokalnih jedinica s HDZ-ovskom većinom u vlasti neće dizati porezne stope slijedeći preporuke Vlade.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by moerschy from Pixabay