Kad kupujete gorivo znajte da je u Vaš džep duboko posegno naftno-plinski loby. NEVJEROJATNO! Dok Europa pati Ameri zarađuju naveliko. – “Exxon je ove godine zaradio više novca i od samog Boga”, riječi su Joe Bidena!

Najveća dobit trenutno se ostvaruje u naftno/plinskom biznisu. ExxonMobil zaradio je samo u zadnjem tromjesječju nevjerojatnu dobiti od gotovo 20 milijardi dolara (17,3 milijarde funti)!!! Američki naftni supergigant oborio je kvartalni rekord ikada i inkasirao 4 milijarde dolara više nego što su predviđali analitičari, što je gotovo jednako zaradi tehnološkog diva Applea!

Tvrtka je zaradila 43 milijarde dolara tijekom prvih devet mjeseci ove godine, 19% više nego u istom razdoblju 2008., kada se nafta trgovala na rekordnim razinama od oko 140 dolara po barelu.

Ni drugi naftaši/plinaši ne mogu se požaliti na loše rezultate. Chevron je objavio drugu najveću dobit svih vremena od 11,2 milijarde dolara. Shell se pohvalio dobiti od 9,5 milijardi dolara između srpnja i rujna, a kad izađu i BP podaci znat’ će se točno u cent koliko je ekstremno isplativ ovaj biznis!

Visoke cijene energije također su privukle političku pozornost. Joe Biden je u lipnju rekao: “Pobrinut ćemo se da svi znaju za Exxonov profit.” Dodao je: “Exxon je ove godine zaradio više novca od Boga.”

Cijeli članak možete pročitati na: autopress.hr

Foto: Pixabay