LUXEMBOURG, 19. siječnja 2017. (Hina) – Aktivnosti u europskom građevinskom sektoru porasle su u studenom prošle godine gotovo istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

U studenom su sezonski prilagođene aktivnosti u građevinskom sektoru EU i eurozone porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini. Time je stopa njihova rasta u EU uvećana za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost za listopad dok je u eurozoni s obzirom na revidirane podatke za prethodni mjesec ostala nepromijenjena.

Pritom je oporavak u sektoru niskogradnje ublažio utjecaj snažnog usporavanja aktivnosti u sektoru visokogradnje, primjećuju u Eurostatu.

Među zemljama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao najviše su na mjesečnoj razini poskočile aktivnosti u građevinskom sektoru Slovenije, za 9,4 posto, te Poljske, za 6,7 posto, i Slovačke, za 5,7 posto.

Pad aktivnosti zabilježen je samo u Rumunjskoj, za 4,1 posto, te Švedskoj, za ,3 posto, Španjolskoj, za 0,8 posto, i Francuskoj, za 0,2 posto.

Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o aktivnostima u građevinskom sektoru. U trećem su tromjesečju one smanjene za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su potonule 1,0 posto, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno u srijedu.

Stagnacija proizvodnje na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini aktivnosti u građevinskom sektoru EU u studenom porasle skromnih 0,2 posto. U listopadu su uvećane 0,9 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

U eurozoni je proizvodnja u građevinskom sektoru u studenom stagnirala nakon revidiranog 1,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Pritom je u EU sektor visokogradnje bilježio upola slabiji rast nego u prethodnom mjesecu, dok su u eurozoni aktivnosti blago smanjene.

Niskogradnja je pak u EU u studenom zabilježila upola blaži pad aktivnosti, dok je eurozona svjedočila snažnom oporavku u tom sektoru.

Među zemljama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao najsnažnije su na godišnjoj razini u studenom poskočile aktivnosti u građevinskom sektoru Švedske, za 7,6 posto, te u Nizozemskoj, za 7,0 posto.

Najviše se pak smanjila proizvodnja u građevinskom sektoru Slovenije, za 15 posto, te Mađarske, za 14,4 posto, i Rumunjske, za 13,9 posto.

U Hrvatskoj je proizvodnja u građevinskom sektoru u trećem tromjesečju na godišnjoj razini porasla 2,0 posto, kao i u prethodna tri mjeseca, pokazuju podaci Eurostata.

(Hina)