VELIK dio krađa bio je drzak, čak i jednostavan. Prevaranti su koristili brojeve socijalnog osiguranja mrtvih ljudi i federalnih zatvorenika kako bi dobili naknade za nezaposlene. Varalice su skupljali te beneficije u više država, a podnositelji zahtjeva za federalni zajam nisu bili unakrsno provjeravani u bazi podataka ministarstva financija.

Kriminalci i bande zgrabili su novac. Ali isto su učinili i američki vojnik u Georgiji, pastori nepostojeće crkve u Teksasu, bivši parlamentarni zastupnik u Missouriju i krovopokrivač u Montani. Sve je to dovelo do najveće prevare u povijesti SAD-a. Lopovi su opljačkali milijarde dolara savezne pomoći za covid-19 namijenjene borbi protiv najgore pandemije u posljednjih 100 godina i stabilizaciji gospodarstva u slobodnom padu.

Analiza Associated Pressa otkrila je da su prevaranti ukrali više od 280 milijardi dolara financijske pomoći za covid-19; još 123 milijarde dolara je protraćeno ili pogrešno potrošeno. Ukupno gubitak predstavlja 10% od 4.2 bilijuna dolara koliko je američka vlada do sada isplatila kao pandemijsku pomoć. Taj će broj sigurno rasti kako istražitelji budu dublje kopali po tisućama potencijalnih slučajeva.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay