ZAGREB, 24. siječnja 2017. (Hina) – U 2016. prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 15 posto, 2 postotna boda manje nego u 2015., a premda i u ovoj godini očekuju nastavak pozitivnih trendova, analitičari RBA upozoravaju da su na tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljenima u ponedjeljak, stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu prošle godine porasla je za 0,4 postotna boda u odnosu na studeni, na 14,8 posto.

No, na godišnjoj je razini nastavljen pozitivan trend, pa je stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu bila za 2,4 postotna boda niža u usporedbi s istim mjesecom 2015.

U osvrtu na podatke DZS-a, analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) navode da je na razini cijele prošle godine prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 15 posto, što je za 2 postotna boda niže u odnosu na prethodnu godinu.

“Premda ohrabrujući podatak, ipak nije u potpunosti odraz strukturnih poboljšanja, poput rasta zapošljavanja. Naprotiv, dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima koji nisu uzrokovani zapošljavanjem, poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.”, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u utorak.

Upozoravaju i da posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ukazuju na ozbiljne strukturne i demografske probleme, dodatno intenzivirane ekonomskim migracijama stanovništva.

“Tako je samo u prošloj godini ukupan broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 4.887, što je za 2,5 posto više u usporedbi s 2015. godinom”, navode analitičari RBA.

Ističu i da u ovoj godini očekuju nastavak pozitivnog godišnjeg tenda u kretanju (ne)zaposlenosti.

No, naglašavaju da su “još uvijek prisutne strukturne slabosti na hrvatskom tržištu rada, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te nisku razinu zaposlenosti, što Hrvatsku svrstava na samo začelje ljestvice pokazatelja stope zaposlenosti na razini Europske Unije.

(Hina)