ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina) – Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni depoziti krajem siječnja iznosili su 266,2 milijarde kuna, što je 2,6 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, usprkos snažnom padu štednih i oročenih depozita stanovništva, navodi se u petak u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).  

I dok su na godišnjoj razini porasli za 6,6 milijardi kuna, na mjesečnoj su razini ukupni depoziti, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, pali za 1,5 posto ili 4 milijarde kuna

Analitičari RBA objašnjavaju da je mjesečnom padu ukupnih depozita pridonio pad valutnih štednih i oročenih depozita koji su se koncem siječnja spustili na 166,9 milijardi kuna, što je za 2,8 milijardi kuna, ili 1,7 posto, manje u odnosu na prosinac.

Istovremeno su na godišnjoj razini zabilježili pad od 4,7 milijardi kuna (2,7 posto).

S druge strane, ukupni kunski štedni i oročeni depoziti koncem siječnja porasli su na 35,7 milijardi kuna, zabilježivši mjesečni rast od 0,2 posto, odnosno godišnji od 0,3 posto.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita, krajem siječnja zabilježili su razmjerno snažan pad na mjesečnoj i godišnjoj razini, pa su u  odnosu na prosinac niži za više od 2 milijarde kuna ili 1,2 posto.

Isto tako, dvanaesti su mjesec zaredom zabilježili pad na godišnjoj razini, ovaj put za 5,3 milijarde kuna, odnosno 3,1 posto.

Obzirom da devizni depoziti čine gotovo 83 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno  pad prosječnog tečaja eura prema kuni siječnju za 2,3 posto na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama, zaključuje se u analizi RBA.

(Hina)