ZAGREB, 23. veljače 2017. (Hina) – Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupna izravna strana ulaganja u Hrvatsku iznosila su u prvih devet mjeseci 2016. godine 1,227 milijardi eura, što je za 552 milijuna ili 82 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

“Nakon značajnog godišnjeg pada izravnih stranih ulaganja u 2015., za gotovo 77 posto, podaci za promatrano razdoblje ipak ukazuju na izvjestan oporavak, pri čemu je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježen najviši iznos izravnih stranih ulaganja od drugog tromjesečja 2014. godine”, poručuju analitičari RBA.

Najviše izravnih ulaganja u prvih devet mjeseci prošle godine došlo je iz Austrije, 325 milijuna eura ili 26,5 posto ukupnih ulaganja. Slijede ulaganja iz Luksemburga u iznosu od 190 milijuna eura, što čini udio od 15,5 posto, a zatim Njemačke – 168 milijuna eura ili 14-postotnim udjelom.

Prema revidiranim podacima, od 1993. godine do kraja trećeg tromjesečja 2016. Hrvatska je zabilježila 30,3 milijarde eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u četvrtak.

Isključujući tzv. kružna ulaganja, koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera, i u Hrvatsku i u inozemstvo, taj se iznos smanjuje na 27,9 milijardi eura.

“Tijekom promatranog kumulativnog razdoblja najveće vrijednosti izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku proizišle su iz sektora financijskog posredovanja, više od 42 posto, te od ulaganja u poslovanje nekretninama, 15 posto, dok su izostale značajnije investicije u sektoru razmjenjivih dobara”, zaključuju analitičari RBA.

(Hina)