ZAGREB, 7. veljače 2017. (Hina) – Snažan rast turističkih fizičkih pokazatelja pokazuje kako bi ukupni prihodi od hrvatskog turizma, koje evidentira bilanca plaćanja, u 2016. mogli značajno premašiti razinu od 8 milijardi eura, procjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA). 

Jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju fizičkih pokazatelja u turizmu u prosincu potvrdili su, naime, još jednu rekordnu turističku sezonu dodatno podržanu i uspješnim rezultatima turističke posezone, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u utorak.

Prema podacima DZS-a, broj ukupnih turističkih dolazaka u prosincu premašio je 287 tisuća, što je 24,3 posto više u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je broj noćenja porastao za 25,3 posto, na otprilike 594 tisuće.

S podacima za prosinac zaokružena je statistika na razini cijele prošle godine potvrđujući iznimne rezultate, ističu analitičari RBA.

Navode da je u 2016. ostvareno gotovo 16 milijuna dolazaka, što predstavlja rast od 8,7 posto u odnosu na 2015. godinu, Rast se zahvaljuje povećanju broja dolazaka i stranih, za 8,9 posto, i domaćih turista, za 7,7 posto.

Također, u 2016. ostvareno je preko 78 milijuna  noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast za preko 6,4 milijuna noćenja ili 9 posto, pri čemu su 92,5 posto noćenja ostvarili strani turisti. Pritom su i domaći i strani turisti ostvarili godišnji rast noćenja od 9,6, odnosno 2 posto.

“Snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu ukazuje kako bi ukupni prihodi od turizma koje evidentira bilanca plaćanja u 2016. mogli značajno premašiti razinu od 8 milijardi eura”, ističu analitičari RBA.

Dodaju i to kako već objavljeni podaci o kretanju trgovine na malo u prošloj godini potvrđuju prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju.

“I u godini ispred nas očekujemo još jednu uspješnu turističku sezonu, uz nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja. Ipak, nakon rekordne 2016., očekujemo nešto blaže pozitivne stope rasta”, zaključuju analitičari RBA.

(Hina)